נשים חלוצות בוראות חינוך עברי חדש בארץ ישראל

פורסם באתר: 07-04-2022
המאמר המלא
תקציר

המהפכה במעמד האישה הובילה לפתיחת שערי ההשכלה לפני נשים והביאה את הנשים בכלל ויהודיות בפרט לעיסוק אינטנסיבי בענייני חינוך. מפעל בניין הארץ שהחל בשלהי המאה ה־19 , כלל את הקמתה של מערכת חינוך עברי חדשה, ולנשים היו בה מגוון תפקידים. שתי נשים יוצאות דופן, הנרייטה סאלד ושושנה פרסיץ, עסקו בהתוויית הדרך בחינוך – סאלד בהנהלה הציונית ופרסיץ בעיריית תל אביב. חינוך הגיל הרך בגני הילדים היה תחום חדשני וגדול, ורובו ככולו היה מופקד בידי נשים. תפקידם הראשון במעלה של הגנים היה הפצת הדיבור העברי, הכנת הילדים הרכים ללימוד בבתי הספר וכן חינוך הילדים ומשפחותיהם לתזונה נכונה, להיגיינה ולבריאות. נוסף על מילוי תפקידים אלו, נשים רבות יזמו הקמה של מוסדות חינוך חדשים וניהלו אותם. עם נשים אלו נמנו סלמה רופין, שייסדה את בית הספר הראשון למוזיקה, דבורה קלן, שייסדה את בית הספר הפרוגרסיבי הראשון בארץ, מינה גורמן ואירנה גסטר, שניהלו את המוסדות הראשונים לחינוך מיוחד, רחל שוורץ, שניהלה את מגרשי המשחקים ועוד. בארץ ישראל התחוללה מהפכה משולשת: ציונית, נשית וחינוכית, ושלוש המהפכות העצימו זו את זו.

הורדת קובץ המאמר
תפריט